Hoe werkt vloerverwarming?

5 oktober 2023
Wat is vloerverwarming?


Vloerverwarming is, zoals de naam zelf al verklapt, een verwarmingsinstallatie onder je vloerbedekking. Dit zorgt voor een zeer aangename warmte die je huis doet verwarmen, het energieverbruik verminderd en tegelijk bijdraagt aan de verduurzaming van jouw huis. Maar hoe werkt vloerverwarming nu eigenlijk?

Uit welke soorten is te kiezen? Moet er veel onderhoud gedaan worden? Al deze vragen kunnen opspelen met het kiezen van een vloerverwarming, waarbij het onze taak is om jou hier zo goed mogelijk over te informeren. Vandaar dus deze blogpost, om jou antwoorden te geven op al jouw vragen!


Soorten vloerverwarming

Allereerst: welke soorten vloerverwarming zijn beschikbaar? Deze vraag zien wij maar wat vaak voorbij komen, waar wij door middel van deze post antwoord op geven. Er zijn twee soorten vloerverwarming: de hydraulische (watergedragen) vloerverwarming en de elektrische vloerverwarming. Beide hebben voor- en nadelen, maar toch met een duidelijk overzicht om beter te begrijpen welk type het beste is voor jou.


Hydraulische vloerverwarming

We beginnen bij de eerste variant: de hydraulische vloerverwarming. Deze is veruit het meeste gebruikt, in zowel verbouw als nieuwbouw en is dan ook de favoriet van Klein Gunnewiek Montage. Deze vorm van vloerverwarming is watergedragen, oftewel door middel van warm water wordt de vloer verwarmd. Dit proces warmt de vloer sneller op dan diens tegenhanger, de elektrische vloerverwarming. Ook is de hydraulische variant vele malen energiezuiniger, wat voordelig is voor het milieu en, ook zeker niet onbelangrijk, de portemonnee. Watergedragen vloerverwarming is echter iets duurder per vierkante meter dan elektrische, maar dit wordt in de loop van de jaren snel ingehaald door de lagere energiekosten.


Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is de tweede variant, een stuk minder populair dan diens tegenhanger. Dit komt door twee factoren. De eerste is de hoge energiekosten die het met zich meebrengt. Aangezien de vloerverwarming veel elektriciteit nodig heeft om op te warmen, is de hoeveelheid stroom in combinatie met de energieprijzen tegenwoordig ook schrikbarend. Tenzij je beschikt over zonnepanelen die zodanig veel energie opwekken om dit op te vangen, raden wij het niet aan om deze vorm van vloerverwarming aan te laten leggen. De tweede factor die meespeelt is de uiteindelijke warmte die uitgestraald wordt. Deze is vele malen minder dan bij de hydraulische variant, die door warm water rond te pompen de ruimte beter en sneller verwarmd. De elektrische vloerverwarming wordt dus voornamelijk gebruikt door huishoudens met een overtallige voorraad aan energie die zij kwijtkunnen, anders is dit in vele gevallen simpelweg te duur.


Voordelen van vloerverwarming

Iets wat zeker niet onbelangrijk is bij het kiezen van een vloerverwarming, is het weten wat de voordelen zijn. Een vloerverwarming kan namelijk als hoofd- en/of bijverwarming dienen, maar wat zijn nou de concrete voordelen? We leggen het je uitgebreid uit!


Gelijke warmteverdeling

Allereerst is er bij vloerverwarming sprake van een gelijke warmteverdeling. Dit betekent dat de vloer op gelijke plekken verwarmd wordt, door middel van de verwarmingsbuizen. Deze zijn gemiddeld 10 centimeter van elkaar verwijderd, waardoor ze op gelijke plekken aangelegd zijn door heel de ruimte. Dit zorgt voor een geleidelijke verwarming, waar minder warmte en dus minder energie voor nodig is.


Energiebesparend

Aansluitend op de laatste zin van het vorige kopje gaan we verder, aangezien het een direct bruggetje is naar het volgende voordeel: de energie die bespaard wordt met een vloerverwarming. Aangezien de vloer gelijk wordt verwarmd, verbruikt deze minder energie. Dit komt onder andere doordat er met een lage luchttemperatuur verwarmd wordt, waardoor er minder hard gestookt hoeft te worden voor de warmte. Vloerverwarming is daardoor de zuinigste vorm van verwarming, in tegenstelling tot bijvoorbeeld radiatoren. Een vloerverwarming kan al snel de helft verbruiken dan bij een normale cv-ketel, waardoor het zeer aantrekkelijk is om aan te leggen in verband met de hogere energieprijzen.


Ruimtebesparend

Een van de grootste voordelen op het gebied van uitstraling, is dat er geen radiatoren meer in zicht zijn. Dit geeft jouw huis meer ruimte, aangezien de verwarming vanuit een 'onzichtbare' hoek komt en dus niet in het zicht valt. Wij hebben bij veel van onze klanten complete renovaties mogen meemaken, waar de vloerverwarming als basis gesteld werd. Zo raden veel binnenhuisarchitecten ook aan dat zodra alle onnodige objecten, zoals radiatoren, uit de weg worden gehaald er meer ruimte vrijkomt voor de inrichting van jouw dromen. Door deze reden is het zeker een groot voordeel om vloerverwarming aan te laten leggen, zodat je meer ruimte krijgt in je nieuwe of bestaande woning.


Aanleg van de vloerverwarming

Dan zijn we aangekomen op de aanleg van de vloerverwarming, iets wat voor veel huiseigenaren een groot vraagteken kan zijn. Hoe gaat dit te werk, is eigenlijk de hoofdvraag. Wat voor aanlegmethodes zijn er? Wat voor gevolgen heeft de installatie op mijn vloer? Deze vragen beantwoorden we om jou gerust te stellen van een goede afhandeling van jouw project. 


Voorbereiden van de dekvloer

Er zijn verschillende aanlegmethodes mogelijk, allemaal met een verschillende invloed op jouw dekvloer. Zo is er infrezen, aanleg op noppenplaten en op draadstaalmatten. Bij noppenplaten en draadstaalmatten blijft jouw dekvloer in de meeste gevallen liggen zonder bewerkingen en wordt de aanlegmethode bovenop geplaatst. Bij infrezen echter, worden er sleuven in de dekvloer gefreesd waar de verwarmingsbuizen in worden geplaatst. Met noppenplaten en draadstaalmatten is er ook de optie om vloerisolatie toe te passen, die ervoor zorgt dat er zoveel mogelijk warmte binnenboord blijft. Meer informatie per aanlegmethode is te vinden onder onze eigen pagina's, aangegeven via de link hieronder:

Lees meer over infrezen

Lees meer over noppenplaten

Lees meer over draadstaalmatten


Verwarmingsbuizen plaatsen

Afhankelijk van de aanlegmethode, worden de verwarmingsbuizen geplaatst onder jouw vloerbedekking. Bij bijvoorbeeld infrezen liggen de buizen direct onder de eindvloer, wat zorgt voor een snellere opwarming. Bij noppenplaten en draadstaalmatten zorgt vloerisolatie voor weinig warmteverlies, wat dan ook zorgt voor een sneller opgewarmde vloer. Onze vakmannen installeren de warmtebuizen zorgvuldig, zodat jij snel en lang kan genieten van een vloerverwarming van KGM.


Aansluiten op het centrale verwarmingssysteem

Eenmaal alles aangelegd, is het tijd om de vloerverwarming te installeren aan de centrale verwarming, zoals de normale cv-ketel of de warmtepomp. Dit wordt simpelweg gedaan door onze monteurs, die dit binnen een mum van tijd gedaan hebben. In totaal duurt het proces niet langer dan 1 á 2 dagen, met een uitzondering als het een complexer project is.


Gebruik en onderhoud

De vloerverwarming ligt, eindelijk! Maar wat nu? Wat is de levensduur wat een vloerverwarming? En hoe onderhoud je deze? Allerlei vraagtekens die we hier behandelen voor jouw overzicht, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.


Levensduur vloerverwarming

Vloerverwarming kan al gauw 'een leven lang' meegaan. Dit komt vaak neer op zo'n 50 jaar, waar de garantie zo'n 10 jaar betreft op de buizen. De installatie van vloerverwarming is er een van de lange termijn, aangezien de buizen goed verstevigd aangelegd worden. Ook is er hierdoor weinig kans op lekken, door de versteviging en de constante positie waar de verwarmingsbuizen zich in bevinden.


Onderhoud

Het is eigenlijk een wonder dat het onderhoud een kopje krijgt in deze blog, aangezien er vrijwel geen onderhoud nodig is voor de vloerverwarming. Deze bevindt zich onder de vloerbedekking, waardoor het sowieso niet makkelijk te bereiken is. Ook stoot de vloerverwarming, in tegenstelling tot radiatoren, geen stof uit dat onderhouden moet worden. Hierdoor is vloerverwarming ook nog eens de gezondste manier om je huis te verwarmen, aangezien hier geen fijnstof vrijkomt, wat dan weer goed is voor de longen of tegen specifieke allergieën. 


Veelgestelde vragen
  • IS VLOERVERWARMING AAN TE LEGGEN ONDER ALLE SOORT VLOEREN?

    Ja, vloerverwarming kan onder vrijwel alle soorten vloeren worden gelegd en geïnstalleerd. Voorbeelden zoals tegelvloeren, houten vloeren en laminaat zijn allemaal toepasbaar voor onze verwarmingen.

  • WORDT DE VLOER VERHOOGT DOOR VLOERVERWARMING?

    Bij vloerverwarming wordt, afhankelijk van de aanlegmethode, de vloer zeer gering verhoogd. Bij noppenplaten is dit het meeste van toepassing, echter is dit in bijna alle gevallen onopvallend. We hebben het dan ook over een zeer korte hoogte.


  • VERBRUIKT VLOERVERWARMING VEEL ENERGIE TEN OPZICHTE VAN RADIATOREN?

    Nee, vloerverwarming gebruikt lage luchttemperatuur om op te warmen, door middel van water dat door de warmtebuizen vloeit. In vergelijking met radiatoren verbruikt een vloerverwarming dan ook vele malen minder energie.

  • WARMT VLOERVERWARMING MIJN HUIS SNELLER OP?

    Vloerverwarming zorgt ervoor dat jouw huis sneller opwarmt, aangezien vanuit de vloer de warmte komt. Hete lucht stijgt naar boven, waardoor de rest van het huis in een mum van tijd opgewarmd is.

  • IS HET MOGELIJK OM VLOERVERWARMING ZELF TE INSTALLEREN?

    Het is zeker mogelijk om zelf vloerverwarming te installeren, echter zouden wij het niet aanraden om te doen zonder ervaring. Aangezien het echt vakwerk is, is het dan ook belangrijk dat dit zorgvuldig gedaan wordt. Mocht je het zelf doen kan je ook geen gebruik maken van een garantie, waardoor je verzekerd bent van geleverde kwaliteit.

Ready to work with Vloerverwarming Doetinchem?

Let's connect! We’re here to help.

Send us a message and we’ll be in touch. 

Or give us a call today at (06) 49 01 00 20

Agency Contact Form

More Marketing Tips, Tricks & Tools

5 oktober 2023
Vloerverwarming is een geweldige optie voor mensen die hun woning willen verwarmen en tegelijk willen verduurzamen.